Kobiety w ciąży powinny wypróżniać się minimum raz na dwa dni. Najbardziej prawidłowym rytm wypróżnień to korzystanie z toalety 1-2 dziennie. Wypróżnianie powinno odbywać się codziennie o tej samej porze, najlepiej rano, kiedy jelito grube jest najaktywniejsze. Nie należy powstrzymywać wypróżnienia, kiedy poczuje się potrzebę. To osłabia mięśnie odpowiedzialne za kontrolowanie tej czynności, co może ją w przyszłości utrudnić.
Aby zapobiegać zaparciom, warto pamiętać o niespiesznych posiłkach, wolnym przeżuwaniu pokarmów, bez połykania powietrza.
Dieta na zaparcia
Przyszła mama powinna wzbogacić swój codzienny jadłospis w produkty będące źródłem błonnika, ponieważ skutecznie usuwa on z przewodu pokarmowego resztki pokarmowe.
Błonnik podczas procesu przechodzenia przez jelita, pochłania wodę. To wpływa na rozluźnienie stolca i ułatwia wypróżnianie. Zaleca się, by dostarczać organizmowi 30–40 g błonnika w ciągu dnia. Najlepszymi źródłami błonnika są:
- suszone jabłka,
- czarne porzeczki,
- maliny,
- zielony groszek,
- bułki grahamki,
- suszone figi,
- otręby pszenne,
- grejpfruty,
- fasola szparagowa,
- migdały,
- orzechy laskowe,
- płatki owsiane,
- kapusta włoska,
- orzechy arachidowe,
- rodzynki,
- orzechy włoskie,
- siemię lniane.
Istotne jest nawodnienie organizmu – przynajmniej 2,5 litra wody lub napojów bez cukru dziennie. Ruch też jest bardzo ważny w ciąży. Osoby, które przebywają głównie w bezruchu, dużo częściej cierpią na zaparcia. Aby zapobiegać takim sytuacjom, wystarczy codzienny spacer.
Jeśli nie chcemy pogarszać sytuacji, z pewnych produktów trzeba zrezygnować. Należy wyeliminować cukier (biały i brązowy), produkty z białej mąki, czekoladę, kakao, napoje gazowane, soki z kartonu, czarną kawę i herbatę, produkty wysokoprzetworzone (gotowe dania typu fix, sosy w proszku, przyprawy typu vegeta) banany.
Zaparcia może również nasilać suplementacja żelaza, dlatego jeśli przyszła mama przyjmuje preparaty z tym pierwiastkiem i trudniej jest się po nich wypróżniać, należy porozmawiać o tym ze swoim lekarzem, ponieważ warto rozważyć zmianę preparatu albo nawet zaprzestanie przyjmowania tabletek na jakiś czas.
Domowe sposoby na zaparcia
Istnieje kilka sposobów, aby wspomóc jelita w walce z zalegającymi treściami. Jednym z nich jest kuracja śliwkowa. Zalej wieczorem 5– 6 suszonych śliwek szklanką gorącej wody i pozostaw na noc. Rano zjedz namoczone śliwki i wypij pozostawioną wodę, a śniadanie zjedz dopiero za pół godziny. Proces ten powtarzaj codziennie przez około miesiąc. Zamiast wody można również użyć kubeczka kefiru.
W zapobieganiu zaparciom w ciąży będą pomocne mleczne fermentowane napoje takie jak maślanka, kefir czy jogurt naturalny. Zawierają bakterie kwasu mlekowego, poprawiające tempo pracy jelit.
Sprawdzonym sposobem jest również picie kisielu z siemienia lnianego. Dwie łyżki nasion wystarczy zalać szklanką wrzątku, poczekać, aż przestygnie, a następnie wypić powstały w ten sposób płyn o konsystencji śluzu.
Zaparcia mogą być spowodowane zbyt małą ilością płynów. Należy pić dużo wody (6–8 szklanek dziennie), najlepiej między posiłkami. Pomaga też codzienne wypijanie na czczo (20–30 minut przed śniadaniem) szklanki ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Poza tym możesz pić herbaty owocowe oraz świeżo wyciskane soki.
Preparaty na zaparcia dla kobiet w ciąży
Kobiety ciężarne nie mogą stosować środków przeczyszczających, drażniących jelita, szczególnie bez konsultacji z lekarzem - nie są one wskazane w czasie ciąży. Bezpieczne środki na zaparcia dla kobiet w ciąży to czopki, proszki do wymieszania z wodą na bazie składników takich jak nasiona i łupina babki jajowatej, które ułatwiają wypróżnianie czy kapsułki z błonnikiem z łusek babki płesznik. Pamiętaj, że ziołowe leki na zaparcia dla kobiet w ciąży nie są wskazane, ponieważ mogą spowodować przekrwienie narządów miednicy i tym samym wywołać poronienie.